Pages

Wednesday, December 24, 2008

Tingkatkan kesedaran cegah demam Chikungunya


PENINGKATAN mendadak jumlah pesakit yang dijangkiti demam Chikungunya khasnya di Kedah begitu membimbangkan. Sebanyak 20 kes baru dilaporkan di negeri itu di mana daerah
Kuala Muda mencatatkan kes tertinggi. Kes-kes tersebut hanya melibatkan pesakit yang mendapat rawatan di klinik dan hospital kerajaan tetapi ada juga pesakit yang mendapat rawatan di klinik dan hospital swasta yang tidak dimasukkan dalam data tersebut.
Satu langkah drastik dan menyeluruh perlu diambil untuk membendung kes demam Chikungunya. Penduduk di kawasan terlibat perlu diberi penerangan dan penjelasan dengan pelbagai cara.

Semua pihak perlu melibatkan diri dalam kerja-kerja penjelasan khasnya Kementerian Kesihatan, Jabatan Penerangan dan agensi-agensi lain yang mempunyai kaitan dengan bidang kesihatan.

Chikungunya ialah penyakit bawaan nyamuk aedes albopictus atau aedes aegypty. Wabak Chikungunya mungkin sejenis penyakit baru yang juga disebabkan oleh nyamuk aedes. Mungkin berlaku salah anggapan mengenai penyakit ini kerana tanda-tandanya yang menyamai pesakit demam denggi. Demam Chikungunya tidak mempunyai rawatan khusus untuk pesakit.
Jadi amat wajar digerakkan pasukan khas untuk memberi penerangan dan bimbingan kepada penduduk terlibat tentang cara-cara mengelak daripada jangkitan wabak tersebut.
Pakej penerangan mesti meliputi punca, tanda-tanda dan langkah-langkah pengawalan penyakit.

Pelbagai cara dan pihak boleh dilibatkan dalam usaha ini. Umpamanya masjid boleh dijadikan saluran utama penerangan dan khutbah Jumaat misalnya boleh menjadi platform untuk memberi maklumat mengenai penyakit itu.

Peranan Majlis Agama Islam Negeri perlu diajak untuk terlibat secara serius dalam menangani penyakit demam Chikungunya. Sebelum sembahyang Jumaat boleh diselitkan pesanan dan ingatan yang dibacakan para bilal atau setiausaha masjid.

Risalah-risalah tentang Chikungunya juga boleh dicetak untuk edaran di masjid atau diselitkan di dalam akhbar. Pembaca akhbar akan mendapat maklumat melalui cara itu. Malah stesen-stesen minyak atau pusat membeli-belah boleh membantu usaha memberi maklumat dan kesedaran tentang wabak ini.

Apa yang lebih dituntut ialah peranan wakil-wakil rakyat dalam isu ini. Sebagai pemimpin yang dipilih secara sah mereka begitu dikenali di kawasan masing-masing. Sudah menjadi tanggungjawab bagi wakil rakyat untuk membentuk dan menggerakkan pasukan khas bagi memberi ingatan dan bimbingan tentang bahaya wabak ini.

Jawatankuasa khas boleh dibentuk di peringkat kawasan masing-masing dengan memohon kerjasama Jabatan Kesihatan dan agensi lain yang difikirkan sesuai.

Sesi ceramah di kampung-kampung atau di tempat-tempat yang menjadi tumpuan seperti mana yang dilakukan semasa berkempen pilihan raya dulu. Langkah ini boleh memberi kesan yang baik untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya Chikungunya.

Walaupun peratus untuk pesakit Chikungunya berhadapan dengan maut agak rendah tetapi rakyat perlu digerakkan untuk mementingkan kebersihan dan kesihatan.

Wakil rakyat juga boleh merangka program gotong-royong bersama rakyat di kawasan masing-masing secara berkala. Kalau di Kedah pagi Jumaat adalah masa terbaik untuk program bersama masyarakat.

Luangkan masa dua hingga tiga jam untuk kerja-kerja pembersihan longkang, mengenalpasti kawasan pembiakan nyamuk dan menerangkan kawasan semak-samun yang menjadi sarang nyamuk.

Peranan wakil rakyat bukan setakat menghimpunkan orang ramai untuk mendengar ceramah mengenai politik tetapi mereka harus lebih kreatif untuk mengubah minda rakyat mengenai kepentingan menjaga kesihatan.

ABDUL SAMAD ABDUL HAKIM
Pendang, Kedah Darul Aman

sumber: UTUSAN MALAYSIA

0 KOMEN: