Pages

Friday, April 27, 2007

PERUTUSAN PRESIDEN


Saya dahulukan perutusan ini dengan sekalung pujian ke hadrat Allah swt yang telah melimpahkan sinaran rahmatNya kepada kita semua. Selawat dan salam kita panjatkan kepada Rasulullah s.a.w, pembawa kesejahteran kepada seluruh umat manusia.

Saya tidak mahu terlepas untuk mengucapkan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang memberikan kepercayaan kepada saya untuk meneruskan kepimpinan PERMADAH untuk sesi ini. Salam perpaduan dan kasih yang tidak terhingga buat seluruh keluarga PERMADAH dengan harapan marilah kita sama-sama meneruskan agenda keintelektualan dan kebajikan.

Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadrat Allah swt kerana PERMADAH kini telah berusia 31 tahun perjuangannya meletakkan anak-anak kedah dibawah satu payung perpaduan dan muhibah dengan meletakkan prinsip kekeluargaan sesama ahli sebagai asas kebersamaan dan kesatuan. Setelah 31 tahun mengharungi liku-liku perjuangan di Universiti Malaya ini, pelbagai cabaran dan halangan ditempuhi dengan tabah dan tenang untuk meletakkan anak-anak Kedah di landasan yang tepat dan betul. Di sinilah tempat persinggahan teknokrat yang berjaya, korporat yang ternama, ahli agama yang berjasa, pendidik yang tidak kenal erti putus asa dan juga tokoh-tokoh yang berkuasa. Di sinilah juga, wadah ilmu dan pengalaman berorganisasi para cendekiawan semasa bergelar mahasiswa dahulu. Sumbangan yang kecil di sini dahulu akhirnya menyumbang sesuatu yang besar kepada agama, bangsa dan negara sekarang.

Kini, suasana dan tuntutan organisasi telah banyak mengalami transition yang mana kita tidak boleh ketinggalan atau mengecualikan daripada transition tersebut. Kegagalan kita ber’transition’ akan mengakibatkan kita tiada nilai atau semakin dipinggirkan oleh arus semasa. Dalam menghadapi arus ini, PERMADAH telah bersiap sedia menjadi wadah atau pusat berorganisasi yang mempunyai kemampuan dan kekuatan membekalkan ahli-ahlinya dengan ilmu dan pengalaman berorganisasi. Dengan label sebagai pusat ilmu dan pengalaman berorganisai ini, kita sebenarnya melengkapkan kehidupan mahasiswa-mahasiswi UM dengan satu cabang ilmu yang tidak disentuh di dalam kuliah-kuliah akademik. Inilah sebenarnya perkara yang menjadi kewajipan kepada kita sebagai persatuan pelajar untuk melengkapkan proses pendidikan di universiti.

Jika dilihat pada hari ini, kegagalan kita berfungsi dengan sepenuhnya dan berkesan telah menyebabkan rakan-rakan kita terjerumus dengan kehidupan yang luar biasa. Ketidakmampuan kita membawa mereka ke dalam persatuan telah mengakibatkan mereka terjerumus ke dalam dunia sosial yang melampau di luar kampus. Inilah yang kita perlu renungi dan kembali kepada asas penubuhan persatuan itu sendiri. Kita perlu bergerak dan terus bergerak mengumpulkan kekuatan dan berusaha mengembalikan rakan-rakan kita ke arus organisasi yang mana kita berkenyakinan dengan cara ini kita dapat menjauhkan mereka daripada terlibat dengan masalah sosial yang boleh merosakkan diri mereka sendiri disamping mengancam negara. Kelenturan semangat berpersatuan dikalangan mahasiswa mahasiswi perlu kita atasi dan bertindak pantas memperbaiki keadaan tersebut.

Sebagai salah satu persatuan yang memainkan peranan penting di Universiti Malaya ini, kita perlu terus bergerak gagah kehadapan dengan menonjolkan imej dan teladan yang baik. Kita meyakini PERMADAH mampu menjadi sebuah gerakan mahasiswa jika mendapat sambutan dan sokongan yang padu dari kalangan ahli. Gerakan yang ingin dibentuk ini perlu melangkaui sempadan universiti dan mahasiswa. PERMADAH perlu menjadi golongan yang prihatin terhadap nasib rakyat yang terpinggir terutamanya di Kedah yang mana kita semua menyedari masih wujud lagi kemiskinan di Kedah. Hal-hal inilah yang kita boleh perjuangkan disamping dapat membantu kerajaan lebih peka terhadap kebajikan rakyat yang kadang-kadang mereka terlepas pandang. Kita juga mahu menjadi ‘check and balance’ kepada kerajaan Kedah.

Akhirnya, saya menyeru kepada sahabat-sahabat sekalian untuk bersama-sama dengan PERMADAH di dalam kita merencanakan dan melaksanakan agenda-agenda persatuan yang dapat melonjakkan PERMADAH sebagai sebuah gerakan perjuangan mahasiswa yang mengimbangi dan mengharmonikan elemen-elemen kemahasiswaan dan kemasyarakatan. Di sini juga, saya mewakili barisan kepimpinan PERMADAH di segenap peringkat mengucapkan selamat menghadapi peperiksaan akhir semester dan didoakan semoga berjaya dengan keputusan yang cemerlang.


“Teguh Bersatu, Memimpin Perjuangan”
Sekian, wassalam.ZULKIFLI BIN YAAKOB

PRESIDEN

PERSATUAN MAHASISWA KEDAH (PERMADAH)

UNIVERSITI MALAYA.

SESI 2007/2008

1 KOMEN:

Azizuddin said...

PROGRAM MAHASISWA SEBAGAI SALURAN PUBLISITI

Jarang sekali kita melihat program-program yang dianjurkan atau yang diusahakan oleh golongan mahasiswa mendapat liputan atau perhatian yang meluas daripada pihak media atau sebagainya. Jika dilihat daripada sudut positif, publisiti yang bersesuaian kepada program mahasiswa akan lebih mendatangkan banyak faedah dan keuntungan kepada pelbagai pihak terutamanya kepada persatuan-persatuan mahasiswa disamping dapat meningkatkan persaingan berorganisasi didalam dan diluar kampus.

Suatu ketika kita pernah dikejutkan dengan kaji selidik mengenai keadaan golongan belia masa kini yang semakin hilang minat atau semangat untuk berorganisasi. Hal yang turut melanda golongan mahasiswa ini mendapat perhatian banyak pihak sehingga timbul ura-ura untuk meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) bagi membolehkan persatuan-persatuan belia bergerak di IPTA. Saya ingin menarik perhatian disini sebenarnya banyak persatuan-persatuan yang telah wujud di IPTA dan apa yang perlu dilakukan kini ialah melahirkan penggerak-penggerak yang dapat menghidupkan semula persatuan-persatuan tersebut. Budaya berorganisasi perlu disemai di peringkat sekolah dan diperkemaskan di peringkat IPTA supaya kesinambungan daripada ini dapat mengaktifkan persatuan-persatuan belia atau NGO yang ada diluar kampus.

Sebenarnya saya ingin menarik perhatian semua pihak berkaitan keadaan untuk merealisasikan program mahasiswa sebagai satu alternatif saluran pengiklanan atau publisiti syarikat-syarikat korporat atau sebagainya. Syarikat-syarikat korporat boleh menggunakan program-program mahasiswa sebagai medium untuk mempromosikan produk-produk mereka kerana disitu akan dapat mewujudkan aliran keuntungan dan faedah yang dapat diagihkan kepada pelbagai pihak. Apa yang dimaksudkan disini ialah menjadi penaja kepada program mahasiswa dan kemudiannya menggunakan sub aktiviti di dalam program tersebut untuk dijadikan latar belakang iklan produk syarikat berkenaan didalam media elektronik ataupun media cetak. Dalam hal ini, saya ingin mengambil contoh apa yang telah dilakukan oleh sebuah jenama pencuci pakaian yang telah mengambil program PLKN sebagai latar belakang dalam mempromosikan produknya. Syarikat korporat akan dapat mempromosikan produk-produknya, mahasiswa dapat melaksanakan program-programnya disamping menambah pengetahuan dan pengalaman dalam pengurusan program tersebut, manakala masyarakat akan mendapat faedah daripada program-program yang dianjurkan oleh mahasiswa terutamanya program-program berbentuk kebajikan atau bakti siswa. Ini sekaligus dapat membantu menggalakkan program-program kebajikan dikalangan persatuan mahasiswa.

Peranan kerajaan sangat penting dalam menggalakkan syarikat-syarikat korporat terlibat dalam program-program mahasiswa sebagai penaja. Dengan sokongan, bantuan dan kepercayaan syarikat-syarikat korporat terhadap program mahasiswa akan lebih menggalakkan lagi penglibatan mahasiswa untuk mengadakan program yang lebih bersifat kebaktian kepada masyarakat. Selain itu, jika kita lihat pada hari ini, unsur-unsur pengiklanan di negara ini lebih menjurus kepada penglibatan artis sebagai ikon utama. Oleh itu, adalah wajar jika memperimbangkan keadaan ini dengan menggunakan program mahasiswa sebagai medium pengiklanan oleh pihak-pihak yang berkenaan supaya secara tidak langsung ia dapat meningkatkan minat masyarakat terutamanya golongan remaja menaruh harapan untuk bergelar mahasiswa daripada bergelar artis. Selain daripada itu, ia juga dapat mengembalikan minat dan semangat mahasiswa untuk berpersatuan disebabkan publisiti yang positif ini. Hal ini sekurang-kurangnya dapat mewujudkan gaya hidup yang lebih beretika dan membantu membendung masalah sosial dikalangan mahasiswa yang sering dipersoalkan oleh masyarakat kerana tumpuan kehidupan mahasiswa di kampus akan lebih terarah kepada kegiatan yang bersifat ilmiah dan kebajikan.

Dikesempatan ini juga PERMADAH merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB), BERNAS, Menteri Besar Kedah, Tun Dr Mahathir, Tun Daim Zainuddin dan semua pihak di atas tajaan, sumbangan dan tenaga yang dihulurkan dalam menjayakan Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM) PERMADAH di Kg. Bujang, Merbok, Kedah baru-baru ini.


MOHAMAD AZIZUDDIN MD DAUD
MANTAN PRESIDEN,
Persatuan Mahasiswa Kedah (PERMADAH)
Universiti Malaya.
:: 5 MEI 2007 ::